marți, aprilie 29

Pirateria în industria muzicală

Astăzi vorbim despre piraterie. Mai exact, despre pirateria muzicală.

Despre cum poate fi disponibil pe net de 5-6 zile un album încă nelansat pe piață. Mai exact, despre cum poate exista pe net ultimul album Moonspell (că tot am pomenit de obsesia pe care o am de câțiva ani buni pentru formația asta), Night eternal, care urmează să fie lansat oficial pe 18 mai.

Da, l-am downloadat. Și asta nu pentru că nu intenționez să îl cumpăr în origial, ci pentru a mă convinge că nu numai românii piratează, ci și băieții mari de la casele de discuri sau cine știe ce radiouri care ar trebui să promoveze respectivul album. De ce băieții ăștia? Pentru că numele torrentului pe care l-am downloadat avea în componență cuvântul promo, iar bitrate-ul este de 238kbps.

Mărturisesc că prima dată m-am gândit că vreun fan disperat a rupt câteva ore din timpul său prețios, a lipit cu leucoplast botul câinelui și gura părinților pentru a fi sigur că nu se aude vreun scheunat sau vreun „Hai Gicule la masă, că se răcește mâncarea de cartofi!” peste vocea lui Ribeiro și a înregistrat piesele care sunt disponibile de ceva vreme pe situl casei de discuri (și mai nou pe blogul meu :) ), dar care nu pot fi downloadate.

Însă calitatea sunetului nu este specifică unor melodii înregistrate cu un microfon/telefon mobil, ceea ce m-a făcut să-mi pun o singură întrebăre: sunt eu cu atât de mulți ani în urmă în domeniul softurilor/tehnologiei sau băieții de care pomeneam mai sus ar trebui să umble după ei cu un steag negru cu un craniu?

3 comentarii:

  1. Cu putina vointa se poate fura orice de pe net, mai ales in ceea ce priveste muzica... e suficient sa ai soft-ul necesar...
    O smecherie de care am mai auzit este ca anumiti indivizi de la casa de discuri sunt cei care lanseaza versiunile "pirat" pe net, sa vada cam ce vanzari ar putea sa aiba si ce impact are albumul la public... e o chestie de publicitate... apoi urmeaza concertele si LP-urile oficiale... La ei CD-urile sunt oleaca mai "affordable"...

    RăspundețiȘtergere
  2. O mică scăpare.. pentru că în momentul în care omul se vede cu albumul (sub orice formă ar fi el) nu mai cumpără și originalul.

    RăspundețiȘtergere
  3. La ei am constatat ca nu e chiar asa... "ei" insemnand tari unde BSA-ul chiar functioneaza si cd-urile sunt sub 10 dolari...

    RăspundețiȘtergere

Loc de dat cu părerea