duminică, februarie 8

Sex and violence

Nu știu cum se face că în fiecare duminică înainte de câte un examen am impresia că am atâtea idei de subiecte pe care aș putea să le abordez pe blog încât las cursul pe masa din bucătărie și migrez în dormitor. În pat. Și mă apuc să scriu.
Dar pe măsură ce tastez îmi dau seama că ideile au început să se omoare între ele într-o încercare de a ieși primele și a se concretiza în niște înșiruiri de litere negre pe un fundal alb încât eu ajung să am mintea goală. De idei.
De fapt, acum voiam să scriu despre Radio Guerilla și despre o emisiune pe care am ascultat-o în seara asta în pauza dintre Geopolitica anglo-saxonă și Geopolitica germană. Lungă pauză. Războiul sfărșitului săptămânii. Dupa titlu pare de rahat. Daca o iei foarte în serios și ai pretenția să-ți reveleze cine știe ce teorii ale conspirației sau planuri de cucerire a lumii de către ruși, ea poate fi într-adevăr de rahat. Dar dacă îți plac glumele unor oameni care fie au o stare naturală cel puțin dubioasă, fie consumă verzituri înainte de a intra în emisie, e o chestie absolut genială. Care te face să râzi în hohote. De stupiditatea discuțiilor.
Azi, spre exemplu, am ascultat poezii polițiste. Gen Zdreanță. Sau Miorița. Sau căntecul ăla de leagăn cu care toți părinții încercau să-și adoarmă copii cu iepurașul-coconaș care a fugit de pe imaș și cu lupul criminal care îl alerga prin boscheți.
Trecând peste conceptul de poezie polițistă, ideea e că toți cei care merg la școală pentru mai mult decât corn, lapte, fete și poze în baie studiază atâtea opere cu caracter agresiv încât nici măcar nu-și mai dau seama. Mă gândeam la Baltagul care mi-a fost îndesat cu făcălețul pe gât în clasa a opta și în care se scrie despre cum se omorau băieții cu toporul. Sau Moara cu noroc. Sau orice basm în care eroul îi taie capul ăluia care voia să-i fure nevasta și împărăția și calul fermecat zboara cu cadavrul. Now how fucked up is that?
Problema și mai mare e că noi ne inflamăm când auzim/citim că Gheorghe (37) din Fierbinții de Jos, județul Ialomița, i-a crăpat țeasta cu sapa celui mai bun prieten după ce s-au întors de la crâșma satului. Sau că Vasile (19) l-a înjunghiat mortal pe vecinul Costel (22) pentru că l-a prins cum sărea gardul la Cornelia (17), viitoarea soție a lui Vasile.
Pai cum să nu fim violenți și să ne dăm în cap când violența este prezentă în lecturile obligatorii încă din școala primară și, culmea, e considerată legitimă? Adică Vitoria Lipan a făcut bine că a dat drumul câinelui să-i mănânce pe cei care-i furaseră oile și îl omorâseră pe Nechifor. Ce poliție, ce procese. O lovitură de baltag și s-a terminat povestea. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, nu?
Cred că înainte de a citi cărți de genul ăsta ar trebui să faci un test. Să descoperi dacă ai porniri criminale și un nivel suficient de ridicat de inteligență astfel încât să nu crezi că toate prostiile pe care le-au scris alții acum o sută de ani pot fi aplicate fără nicio problemă în ziua de azi.

Am reușit să nu mai scriu despre mine. Sunt fericită. Și curioasă câți vor ateriza de pe google datorită titlului.

16 comentarii:

  1. Incerc sa nu zic nimic de obtuzitatea caracterului acestui obiect de studiu...limba romana si mediocritatea teribila cu care se mandreste si pe care nici in ziua de azi nimeni nu incearca sa o opreasca sau sa o potenteze in vreun fel anume.

    Hm...as adauga la faza asta cu violenta chiar basmele Fratilor Grimm...incepand cu mirobolanta si "nevinovata" poveste a puisorilor Hansel si Grettel care se tineau ei de manuta pana au ajuns la gagica cu creuzetul.
    Hans Christian Andersen...alt sado maso...si mai e si pervers cand te gandesti ca se numesc basme pt copii.
    Eu zic asea....astia ori erau pedofili(care scriau) ori erau prin vreo secta.

    Si ca sa fiu tot pe subiect, stiu ca mi a trimis o actuala colega d efacultate si veche prietena ...acu vrei 3 anu jumate...interpretarea lui Jodh Noel, un tip super creativ din Tulcea care a perceput o incarcatura de simboluri si mesaje sataniste in Harap Alb.Urmeaza sa o caut si am sa ti trimit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai, chiar ai avut răbdarea să citești tot ce am scris..
    Eu in Hansel si Gretel nu vad nimic dubios in afara de partea cand o imping pe vrajitoare in cuptor. Dar poate nu imi mai amintesc eu foarte bine povestea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Capra cu trei iezi.. şi aia are probleme de genul.
    Şi mai este o problemă: oamenii nu ştiu să ia esenţialul [ideea principală ca să îi spun aşa]. Ei se axează pe ce li se pare mai "cuuuul"! Adică, din punctul tău de vedere: un om de ce crezi că este mai atras? De o crimă sau de dragostea unei femei pentru bărbatul său? Că în principiu, în Baltagul, cam despre asta este vorba: de dragostea şi de sacrificiile pe care o femeie le face pentru bărbatul ei. Alţii fie evită, fie că se fac că nu văd decât crima...şi drept urmare ajung la concluzia că dacă Mihail Sadoveanu a scris că răzbunarea ar fi oarecum bună ar trebui şi ei să îi urmeze sfatul- că doar e "şcolit" şi ştie mai bine.
    Şi o altă ultimă idee: nu uita de mediul în care tăiesc- există 2 categorii de oameni care fac asemenea lucruri: cei exagerat de bogaţi [merg după principiul: lasă că mama şi tata au bani şi nu o să păţesc nimic] şi cei care au trăit într-un mediu în care se mânca bătaie la micul dejun, prânz şi cină.

    RăspundețiȘtergere
  4. Raluca, știi care e treaba? Românul a fost întotdeauna atras de senzațional. Nu a citit nimeni Ion cap-coadă, însă toți au citit scena cu Ana și soba.
    Și pasiunea pentru sezanțional se regăsește în continuare în ratinguri și în vânzările tabloidelor. Câți citesc Cotidianul și câți citesc Click sau Liberatatea?
    Am divagat.
    Sper ca ai prins ideea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Şi ştii de ce este aşa? Pentru că foarte mulţi atât pot înţelege. Libertatea sau click sunt doat nişte ziare care..îţi desenează problema. Şi da! Românul este atras de senzaţional pentru că asta primeşte. Eu îţi garantez că dacă primeau altfel informaţia nu mai citeau asemenea ziare şi nu se mai uitau nici la OTV [:))]

    RăspundețiȘtergere
  6. Îți desenează problema? Uhm.. care problemă? Oamenii ăștia au niște false probleme. Probabil își ocupă timpul citind despre anonimi pentru a evita problemele cu adevărat importante. Sau, cum ai spus și tu, pentru că nu pot mai mult. Țopârlănismul a existat dintotdeuna. Mai grav este că în ultimul timp a devenit majoritar. Și oamenii care realizează penibilul situațiilor reprezintă, din păcate, o minoritate.
    But doesn't this mean that Romania is actually going down the drain?

    RăspundețiȘtergere
  7. Vorba vine! Pentru ei chiar sunt nişte probleme existenţiale!
    "Probabil își ocupă timpul citind despre anonimi pentru a evita problemele cu adevărat importante."
    Tu îţi dai seama cum ar fi să nu se mai scrie în ziare despre Nikita, Elodia sau... Magda Ciumac? Doamne fereşte! Mai bine îi omori.
    Nu cred că o să mai dureze mult "curentul ăsta" din cultură. Oamenii se vor sătura la un moment dat să mai citească tâmpenii- şi aici spun strict de ăştia mai tinerei...aşa cam ca noi, că babalâcii sigur nu mai au şanse de recuperare: doar asta este singura lor şansă de a scăpa de plictiseală.

    RăspundețiȘtergere
  8. Există şi "sex" in titlu! Negativiştilor !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. I'm lad to kno you are thinking:P

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce anume te-a facut să crezi altceva?

    RăspundețiȘtergere
  11. Tocmai! Nici nu am crezut altceva doar că acum sunt sigur! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Mulţumesc!"Ce anume te-a făcut să crezi altceva ?"

    RăspundețiȘtergere
  13. Mulțumesc frumos, dar scriu pentru a-mi elibera demonii interiori, nu pentru trafic sau vizitatori. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu sunt doar curioasa daca google ti-a adus mai multi cititori din cauza titlului.
    Mie mi-a placut :)
    Se aplica si la printese vs pitipoancele din ziua de azi, la care scopul principal e casatoria cu marele print, end of story.

    RăspundețiȘtergere

Loc de dat cu părerea